Back to All Events

Instruktørkurs fridykking

 • 77B Kaj Munks vei Oslo, Oslo, 0855 Norge (map)

En fin ekstrajobb som fridykkerinstruktør?

Du trenger ikke være ekspert på fridykking for å kunne bli instruktør, du må bare være ansvarsfull, og motivert til å lære andre å fridykke og til å like havet. Å være fridykkerinstruktør, og å se det glitre i øynene på folk som ser Oslofjorden for føste gang under vann er virkelig en jobb med mening. Se litt hvordan det ser ut fra innsiden i refleksjonene til instruktør Helge Løvskar under, og vurder om du vil bli med på instruktørtrening i vinter.

- Dagen min starter med å ta en kopp kaffe og forberede teorilokalet. Jeg sjekker at det fremdeles er liv i projektoren og at det er nok stoler til deltakerne. Spente deltakere har møtt opp i god tid og står utenfor og venter når jeg åpner opp. Etter en rask hilserunde, hvor et par kjente ansikter fra arrangementer eller facebook har dukket opp, finner deltakerne seg en plass og vi starter med en introduksjonsrunde.

Elever på grunnkurs ved Ullevål stadion

Elever på grunnkurs ved Ullevål stadion

Det er overraskende (hver gang) hvor mange forskjellige grunner som finnes for å begynne å fridykke. Her er noen eksempler på det som kommer frem på introduksjonsrunden:

 • “Pappa tok med meg”

 • “Leste en artikkel om at det var bra for rynkene”

 • “Har kjøpt metalldetektor, skal finne skatter”

 • “Har lyst til å se en steinbit”

 • “Holder på med surfing, må lære meg å holde pusten”

Uansett motivasjon, deltakerne er på rett sted og veldig klare for å lære seg å fridykke. Første steg er i klasserom. Neste er i basseng. Der møter jeg hjelpeinstruktørene som står parate for å få inn masker og snorkler i svømmehallen mens deltakerne skifter til badetøy.

Vi justerer finneteknikk, hjelper til med utligningsproblemer, tilpasser masker, retter duck-divene og går gjennom de obligatoriske bassengøvelsene.

Det beste er å pugge navn, nest best er å ha dem notert.

Det beste er å pugge navn, nest best er å ha dem notert.

Avspenningstrening i bassenget

Avspenningstrening i bassenget

Så - HØYDEPUNKTET. Sjødykket. Hjelpeinstruktørene møter opp en halvtimes tid før deltakerne kommer. Vi gjør klart utstyret. Etter noe tilpassing, og demonstrasjon av hvordan man får på seg en Opencell-drakt for første gang er deltakerne klare for sjøen.

instruktør3.jpeg

Jeg husker det føltes kaotisk å holde oversikt over antall hoder og navn i sjøen tidligere. Med hjelpeinstruktører man kan stole på og gode rutiner går det som regel knirkefritt. Klart det kan være en deltaker blir kald og må varmes opp litt, masker som dugger, finner som ikke sitter skikkelig, sokk med hull osv. Men i 10 av 10 tilfeller er det ikke noe problem.

instruktør8.JPG

For de fleste elevene er det første gang i sjøen med fridykkerutstyr og mye å ta innover seg. Så vi er snille og kjører rolig gjennom en del av øvelsene. Poenget er at deltakerne skal få til det de gjorde under bassengøvelsene -i sjøen med utstyret på.

Fabian og Dmitrij - Tidenes hjelpeinstruktører

Fabian og Dmitrij - Tidenes hjelpeinstruktører

Vi avslutter med å ta en oppsummering med elevene. De fleste er slitne, men supermotiverte til å komme igang på egenhånd. Vi hjelper dem av med utstyret og ønsker de velkommen inn i fridykkerfamilien.

Viktigste er å ha det maks artig! (c) Frivannsliv

Viktigste er å ha det maks artig! (c) Frivannsliv

Alt går bra på vei opp..

Alt går bra på vei opp..

Slutten på sjødykket

Slutten på sjødykket

SÅ - høres ut som en ålreit ekstrajobb? Fridykkerinstruktører trengs, og som sagt øverst; du trenger ikke være ekspert. Vi sørger for at du får treningen og utdanningen du trenger for å være fridykkerinstruktør. Det vil si du:

 1. Melder interesse under eller tar kontakt med oss (Spearos) for en prat

 2. Får gradvis trening ut fra ditt nivå innen fridykking

 3. Blir med som assistent på noen fridykkerkurs

 4. Tar instruktørkurs -første har oppstart 10. februar og går over to helger

 5. Holder kurs på egenhånd eller sammen med oss. Det er opp til deg. Som instruktør kan du også bli kvalifisert til å jobbe som instruktør med Frivannsliv - norgesledern på fridykkerkurs eller andre.

Navn *
Navn
instruktør9.JPG
instruktør13.JPG


Earlier Event: February 4
Innflytting og infokveld
Later Event: March 2
Fridykkerkurs - grunnkurs